
Thursday May 6, 2004 
 
Honorable Mayor and Members of      Regular meeting of 
The Hermosa Beach City Council      May 11, 2003 
 

CONSIDERATION OF ISSUES PERTAINING TO THE CITY’S  
CAMPAIGN FINANCE ORDINANCE 

 
RECOMMENDATION 
 
Staff recommends that Council: 
 
1. Receive and file this report. 
2. Direct staff to return with proposals for revisions to the City’s campaign finance     

ordinance. 
 
BACKGROUND 
 
 
Section 2.08.020 of the Municipal Code, adopted in 1987, reads as follows: 

 
“No person shall make, nor shall any candidate for elective office or his or her 
committee, accept any contribution, gift, subscription, loan, advance, pledge or promise 
of money in aid of the nomination or election of a candidate which will cause the total 
given by such person with respect to a single election in support of, or opposite to, such 
candidate, including contributions to all committees supporting or opposing such 
candidate, to exceed the sum of two hundred forty-nine dollars ($249.00). This section 
shall not apply to amounts given by a candidate to his own campaign.” 
 
This section prohibits any person from contributing a total of more than $249 in 
support or opposition to any candidate, whether or not that $249 is contributed 
directly to a candidate (or the candidate’s controlled committee) or to any other 
committee supporting or opposing a candidate (including, by implication, 
independent expenditure committees), however that sum may be allocated 
among the various recipients. 
 
The question raised is the applicability and enforceability of this provision to 
contributions to independent committees.  Prior to 1999, independent committees were 
not involved in Hermosa Beach elections with regard to the election of candidates (as 
opposed to ballot measures), and as a result, this issue did not come up.  The $249 limit 
was applied and enforced by the City Clerk to all contributions made directly to 
candidates and to their controlled committees. 
 
Based on a review of the City’s records by the City Clerk, an independent committee 
was established to oppose a candidate for City Council for the first time in the 1999 
municipal election, called the Committee for Accountability on Hermosa Beach City 
Council (“Committee”).  The Committee appeared to have been formed just prior to the 
election, and the Committee reported several contributions in excess of $249 several 
months after the election in November 1999.  Thereafter, in connection with the 2003 



municipal election, an organization called Citizens for a Better Hermosa Beach 
(“Citizens”), which identified itself as a “County committee,” disclosed $6,500 in 
contributions from five individual donors.  Finally, a committee called the Hermosa 
Beach Downtown Restaurant and Tavern also formed in connection with the November, 
2003 election and reported ten contributions, all for $249.  While recipients of campaign 
contributions report to the City Clerk generally how those contributions are spent (i.e. 
paid to Adelphia or the Easy Reader and the like), the City generally has no specific 
information as to precisely what the funds are used for. 
 
Because some contributors to these committees exceeded the $249 limit, the question 
has arisen as to the applicability of Section 2.08.020 to these contributions. 
 
ANALYSIS 

In determining the applicability of Section 2.08.020, the meaning of all words and 
phrases are governed by the Political Reform Act of 1974 found at California 
Government Code § 81000 et seq.  See Mun. Code § 2.08.010. 

Section 2.02.080 applies to three categories of individuals and organizations: persons, 
candidates, and committees.  Candidates include anyone whose names appear on a 
ballot or have qualified as write-in candidates.  See Gov. Code § 82007.    Persons 
include all individuals, organizations, and committees.  See Gov. Code § 82407.  This 
definition would include nearly all the individuals and organizations active in the last City 
election, including Citizen and Committee.   

Committees may be either controlled or independent with reference to a specific 
candidate.  A controlled committee is any that is directly or indirectly controlled by a 
candidate or that acts jointly with a candidate or controlled committee.  See Gov. Code 
§ 82016.  By contrast, any other committee should be deemed independent.  
Independent committees only fall within the general state law definition of committee, 
however, upon receiving $1000 or more in political contributions, contributing $10,000 
or more to any political campaign, or making $1000 or more in independent 
expenditures.  See Gov. Code § 82013.  Independent committees that do not do any of 
these things are not committees within the meanings of either the statute or the City’s 
regulation, and are thus not subject to reporting requirements of state law or 
contribution caps imposed by the City. 

The scope of the term ‘committee’ is further limited by the meaning of the phrase 
“independent expenditure.”  

“Independent expenditure” means an expenditure made by any person in 
connection with a communication which expressly advocates the election 
or defeat of a clearly identified candidate … or taken as a whole and in 
context, unambiguously urges a particular result in an election but which is 
not made to or at the behest of the affected candidate or committee. 
Cal. Gov. Code § 82031. 

This definition was narrowed in Governor Gray Davis Committee v. American 
Taxpayers Alliance, where the court of appeals held that the definition reaches only 
“those communications that contain express language or advocacy with an exhortation 



to elect or defeat a candidate.”  See 102 Cal. App. 4th 449, 471 (2002) (internal 
citations and quotations omitted).  The court reasoned that interpretatively excising the 
words “taken as a whole and in context, unambiguously urges a particular result” was 
necessary to comport with the United States Supreme Court’s decision in Buckley v. 
Valeo.  The Buckley Court had similarly held that first amendment free speech 
protections required that federal election disclosure requirements be limited to reach 
“only funds used for communications that expressly advocate the election or defeat of a 
clearly identified candidate.”  424 U.S. 1, 80 (1976). 

Thus, under current State law and for the City’s purposes, an independent expenditure 
committee is any person or combination thereof that without being either directly or 
indirectly controlled by a candidate or acting in concert with a candidate, receives $1000 
or more in political contributions and expressly advocates the election or defeat of a 
candidate.  Whether a given organization that is active in City elections is governed by 
the ordinance thus depends upon the level of contributions it receives or makes and 
whether it engages in express advocacy for or against a candidate.   

Under this definition, Both Citizens and Committee might or might not qualify as 
independent expenditure committees.  Each received political contributions in excess of 
$1000, but staff does not possess evidence as to how precisely they spent it or whether 
they engaged in express advocacy.  

Finally, it is worth noting that any person may spend unlimited amounts of their own 
money, without even forming a committee, to engage in political speech (express 
advocacy or otherwise), subject only to the obligation to report those expenditures. 

The application of the above rules to independent expenditure committees is 
complicated by both the definitions discussed above and the language of Section 
2.08.020 itself. 

First, the section prohibits all persons (and by extension all committees, independent or 
otherwise) from contributing more than $249 in single election cycle to any combination 
of a candidate, the candidate’s controlled committee, or any independent committee 
that supports that candidate or opposes the election of the candidate’s opponent.  The 
contributor is free to allocate the funds amongst these individuals and committees, but 
must keep the total contributions below the $249 limit.  To complicate things further, 
only contributions used by independent committees for “express advocacy” come within 
the limit, meaning that a contributor must know how his or her contribution is to be used 
in order to know whether or not the contribution is legal. 

Second, the section prohibits every “candidate and his or her committee” from receiving 
any contribution that would cause the contributor to exceed the $249 cumulative cap.  
Two possibly troubling features of this prohibition should be noted:   

1. The cumulative cap is not just administratively difficult to enforce, but 
also seems to place an affirmative duty on candidates and controlled 
committees to police all donations made by their contributors. 

2. The prohibition on receiving contributions and any duty created thereby 
does not apply to independent expenditure committees.  The use of the 
possessive phrase “his or her committee” in connection with a 



candidate in the first instance can only be read as pertaining to a 
controlled committee.  The second instance, however, refers to “all 
committees supporting or opposing such candidate.”  The use of the 
word “all” and reference to committees opposed to a candidate strongly 
suggest that as used here, “committees” refers to both independent 
and controlled committees.  Having created this distinction, the section 
then forbids only candidates and controlled committees from accepting 
contributions that would cause the donor to exceed the cumulative cap.  
Whether or not this was the City’s intention when adopting this 
ordinance is unknown.  What is means is that an independent  
committee that accepts contributions in excess of $249 is not in 
violation of the provision, only the contributor is (and then, only to the 
extent the contribution is used for “express advocacy”). 

 
Hence, the individuals who, as persons, contributed to Citizens may have violated 
Section 2.08.020 by exceeding the $249 contribution limit to independent committees if 
their contribution was used for more than $1000 worth of express advocacy.   
 
In addition to the complexities that arise from the language of the Section itself, there is 
a question as to whether it is enforceable as to independent committees at all.  In this 
regard, the law is in flux.   
 
Restrictions on political contributions face a high standard of judicial review because the 
protection political speech is at the core of First Amendment protections.  See Nixon v. 
Shrink Missouri Government PAC, 528 U.S. 377, 387 (2000).  Such restrictions must 
therefore serve a compelling interest and be narrowly drawn to address that interest.    
The Supreme Court has only ever recognized three government interests sufficiently 
compelling to justify restricting campaign contributions: preventing corruption, the 
appearance of corruption, and the circumvention of valid campaign finance regulations.  
See Buckley v. Valeo, 424 U.S. 1 (1976).  Any and all of these interests are sufficient to 
justify capping contributions to candidates. 
 
Last year, the  Fourth Circuit Court of Appeals held in a case entitled North Carolina 
Right to Life v. Leake, that a North Carolina contribution limitation applied to 
independent expenditure committees was unconstitutional.   The court observed that 
the purpose of contribution limitations is to prevent quid pro quo type corruption; that is, 
that once elected to office, a candidate will be beholden to a large contributor.  The 
court found that this danger was not present in the case of contributions to independent 
committees that are acting completely independently of a candidate.  The court 
concluded that the corruptive influence of contributions for independent expenditures is 
more novel and implausible than that posed by contributions to candidates, and as a 
result, must be supported by “convincing evidence which demonstrates that there is a 
danger of corruption due to the presence of unchecked contributions to” independent 
committees.  The court struck down the North Carolina law as unconstitutional. 
 
The United States Supreme Court vacated the Leake opinion only weeks ago and 
remanded it back to the Fourth Circuit for reconsideration in light of McConnell v. FEC.  
See Leake v. NC Right to Life, Inc., 2004 WL 875548 (U.S.). This order is unlikely to 
result in a reversal of the original Leake decision with respect to the contribution caps, 
however, because McConnell did not address caps on contributions to independent 



expenditure committees.  As a result, although Leake is no longer good law, its 
reasoning is likely to eventually be readopted.     
 
Even if the Fourth Circuit re-adopts its decision in the North Carolina decision, it is not 
binding in California, because we are located in the 9th Circuit Court of Appeals.  
Further, it is possible that the decision could again be appealed to the Supreme Court.   
At most, the decision raises the specter that similar limitations on contributions to 
independent committees could be invalidated as unconstitutional on the basis of the 
same reasoning.  The 9th Circuit narrowly avoided addressing this issue last year, in a 
case entitled Lincoln Club of Orange County v. City of Irvine, 292 F.3d 934 (9th Cir. 
2002), ruling that as applied in that instance, an Irvine ordinance limiting contributions to 
independent committees was tantamount to a limitation on expenditures, thus requiring 
a stricter standard of review.  The Hermosa Beach ordinance does not have such a 
feature. 
 
In summary, in order to ascertain whether any contributor to independent committees 
violated Section 2.08.020, it will be necessary to ask the City Prosecutor to investigate 
how the contributions to those committees was spent (i.e. whether they were spent on 
express advocacy), and whether in his judgment a criminal conviction against those 
persons contributing in excess of $249 is achievable given the above analysis.  With 
respect to the Citizens committee, it will also be necessary to look more closely into the 
assertion that as a County committee, it is exempt from our contribution limitation. 
 
Finally, if is strongly recommended that staff return to Council with proposals for 
revisions to the City’s campaign finance ordinance. 
  
FISCAL IMPACT 
 
Unknown. 
 
 
Respectfully submitted,     Concur: 
 
 
 
MICHAEL JENKINS, CITY ATTORNEY    STEPHEN BURRELL 

  CITY MANAGER   
   
 
        Fiscal Impact: 
 
 
        Viki Copeland, Finance Director 


